A A A K K K
для людей із порушенням зору
Заболоттівська громада
Волинська область, Ковельський район

Так ! Ми можемо подолати туберкульоз!

Дата: 12.03.2024 12:13
Кількість переглядів: 89

Туберкульоз сьогодні - це небезпека, яка стосується кожного! Із 1 березня по 1 квітня триває місячник боротьби із захворюванням на туберкульоз. Ще в 1993 році Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила цю недугу глобальною проблемою. Вже чверть століття фахівці з усього світу намагаються взяти під контроль це захворювання та зупинити його поширення. Не дивлячись на зусилля цифри статистики залишаються трагічними – щорічно туберкульоз забирає життя більше 1 млн. людей на землі. В Україні від цієї хвороби щодня вмирає 11 осіб.

За даними Центру громадського здоров’я України, у 2023 році в Україні зареєстрували 19 851 людину, хвору на ТБ, серед них: діти віком 0-14 років - 639 осіб; підлітки віком 15-17 років - 196 осіб.

Туберкульоз — інфекційна хвороба, що викликається мікобактеріями туберкульозу. Найбільш поширеним є туберкульоз легень, але хвороба може вражати й інші органи та системи організму, крім волосся та нігтів. Передається туберкульоз від людини, яка має відкриту форму туберкульозу до іншої людини повітряно-крапельним шляхом під час кашлю, розмови, чхання. Ризик інфікування залежить від тривалості та інтенсивності контакту та від кількості бактерій, які вдихає здорова людина. Ймовірність розвитку хвороби після контакту з бактеріями залежить від стану імунної системи. Якщо вона не здатна стримувати інфекцію, розвивається туберкульоз.

Туберкульоз може маскуватися під різні хвороби. Однак є деякі ознаки, які дозволяють запідозрити саме туберкульоз: кашель або покашлювання впродовж 2-х тижнів і більше, підвищена температура тіла — від 37,2 °С, різка втрата ваги, зниження працездатності й загальна втомлюваність, нічна пітливість, виражена задишка, при важких формах — кровохаркання. При появі даних симптомів необхідно звернутися до сімейного лікаря.

На туберкульоз може захворіти кожен, проте вищий ризик виникнення захворювання у людей, які перебувають у постійному контакті з хворим на ТБ; людей, які живуть з ВІЛ; людей, які вживають наркотики, алкоголь та тютюн; людей з ослабленим імунітетом; дітей, оскільки їхня імунна система не сформована.

Основним завданням Всеукраїнської акції боротьби з туберкульозом є нагадати про важливість профілактики цього захворювання. Запобігти розвитку туберкульозу допоможуть:

- вакцинація, яка проводиться на 3-5 день після народження;
- регулярне обстеження. Ранній початок лікування є запорукою       успіху;
- повноцінне харчування;
- зміцнення імунітету;
- здоровий спосіб життя (повноцінний сон, контроль стресів, відмова від шкідливих звичок).

Хороші новини: туберкульоз лікується. Успіх залежить від вчасно розпочатого прийому ефективних медпрепаратів та дисципліни пацієнта у дотриманні всіх рекомендацій лікаря та регулярному прийомі ліків. Існують спеціальні протитуберкульозні препарати, курс лікування якими триває від кількох місяців.

Лікування протитуберкульозними препаратами в Україні – безкоштовне!

Будьте здорові, бережіть себе  та ваших близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь