Заболоттівська громада
Волинська область, Ковельський район

Так ! Ми можемо подолати туберкульоз!

Дата: 12.03.2024 12:13
Кількість переглядів: 167

Туберкульоз сьогодні - це небезпека, яка стосується кожного! Із 1 березня по 1 квітня триває місячник боротьби із захворюванням на туберкульоз. Ще в 1993 році Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила цю недугу глобальною проблемою. Вже чверть століття фахівці з усього світу намагаються взяти під контроль це захворювання та зупинити його поширення. Не дивлячись на зусилля цифри статистики залишаються трагічними – щорічно туберкульоз забирає життя більше 1 млн. людей на землі. В Україні від цієї хвороби щодня вмирає 11 осіб.

За даними Центру громадського здоров’я України, у 2023 році в Україні зареєстрували 19 851 людину, хвору на ТБ, серед них: діти віком 0-14 років - 639 осіб; підлітки віком 15-17 років - 196 осіб.

Туберкульоз — інфекційна хвороба, що викликається мікобактеріями туберкульозу. Найбільш поширеним є туберкульоз легень, але хвороба може вражати й інші органи та системи організму, крім волосся та нігтів. Передається туберкульоз від людини, яка має відкриту форму туберкульозу до іншої людини повітряно-крапельним шляхом під час кашлю, розмови, чхання. Ризик інфікування залежить від тривалості та інтенсивності контакту та від кількості бактерій, які вдихає здорова людина. Ймовірність розвитку хвороби після контакту з бактеріями залежить від стану імунної системи. Якщо вона не здатна стримувати інфекцію, розвивається туберкульоз.

Туберкульоз може маскуватися під різні хвороби. Однак є деякі ознаки, які дозволяють запідозрити саме туберкульоз: кашель або покашлювання впродовж 2-х тижнів і більше, підвищена температура тіла — від 37,2 °С, різка втрата ваги, зниження працездатності й загальна втомлюваність, нічна пітливість, виражена задишка, при важких формах — кровохаркання. При появі даних симптомів необхідно звернутися до сімейного лікаря.

На туберкульоз може захворіти кожен, проте вищий ризик виникнення захворювання у людей, які перебувають у постійному контакті з хворим на ТБ; людей, які живуть з ВІЛ; людей, які вживають наркотики, алкоголь та тютюн; людей з ослабленим імунітетом; дітей, оскільки їхня імунна система не сформована.

Основним завданням Всеукраїнської акції боротьби з туберкульозом є нагадати про важливість профілактики цього захворювання. Запобігти розвитку туберкульозу допоможуть:

- вакцинація, яка проводиться на 3-5 день після народження;
- регулярне обстеження. Ранній початок лікування є запорукою       успіху;
- повноцінне харчування;
- зміцнення імунітету;
- здоровий спосіб життя (повноцінний сон, контроль стресів, відмова від шкідливих звичок).

Хороші новини: туберкульоз лікується. Успіх залежить від вчасно розпочатого прийому ефективних медпрепаратів та дисципліни пацієнта у дотриманні всіх рекомендацій лікаря та регулярному прийомі ліків. Існують спеціальні протитуберкульозні препарати, курс лікування якими триває від кількох місяців.

Лікування протитуберкульозними препаратами в Україні – безкоштовне!

Будьте здорові, бережіть себе  та ваших близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь