A A A K K K
для людей із порушенням зору
Заболоттівська громада
Волинська область, Ковельський район

Роботи підвищеної небезпеки: покроковий алгоритм допуску працівника

Дата: 10.08.2023 12:16
Кількість переглядів: 94

ЩО ТАКЕ РОБОТА ПІДВИЩЕНОЇ НЕБЕЗПЕКИ?

Це робота:

  • в шкідливих та небезпечних умовах,
  • така, де є потреба у професійному доборі,
  • пов’язана з обслуговуванням, управлінням, застосуванням технічних засобів праці або процесів з високим ступенем ризику виникнення аварій, пожеж, загрози життю, заподіяння шкоди здоров’ю, майну, довкіллю,

(згідно п.1.4. Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці (НПАОП 0.00-4.12-05) та Переліку робіт з підвищеною небезпекою)

АЛГОРИТМ ДОПУСКУ ПРАЦІВНИКА ДО РОБІТ З ПІДВИЩЕНОЮ НЕБЕЗПЕЧНІСТЮ

Крок №1: Направляємо працівника на первинний медичний огляд

Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 21 травня 2007 р. № 246 та, як правило, після атестації робочих місць, якщо працівник буде залучений до роботи зі шкідливими чи небезпечними умовами праці, треба направити його до медичного закладу на первинний медичний огляд. Це відбувається коштом роботодавця. Якщо за показниками здоров’я людина може бути допущена до роботи, переходимо до наступного кроку. Якщо ні, пропонуємо більш безпечну працю або відмовляємо в прийомі на роботу.

Крок №2: Видаємо наказ про прийняття на роботу

Якщо протипоказань для роботи підвищеної небезпеки немає, наказом офіційно влаштовуємо працівника.

Крок №3: Проводимо для працівника вступний інструктаж з питань охорони праці

Після укладання трудового договору проводимо вступний інструктаж. Його має провести спеціаліст служби охорони праці або інший фахівець, призначений наказом (розпорядженням). Вступний інструктаж проводимо за затвердженою програмою, яку розробила служба охорони праці з урахуванням особливостей виробництва.

Крок №4: Інформуємо працівника про шкідливі фактори

Повідомляємо працівнику про:

  • умови праці;
  • наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів;
  • можливі наслідки їх впливу на здоров’я;
  • права працівника на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до законодавства та колективного договору.

Знайомимо його з правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства, посадовою інструкцією, результатами атестації робочого місця. Це ознайомлення оформлюємо розпискою (приклад). Її, як правило, дають разом з головним наказом про працевлаштування, та зберігають з рештою кадрових документів.

Крок №5: Проводимо первинний інструктаж на робочому місці з питань охорони праці

До початку роботи або стажування працівник має пройти первинний інструктаж з охорони праці. Первинний інструктаж проводить безпосередній керівник, індивідуально або з групою осіб одного фаху за чинними на підприємстві інструкціями відповідно до виконуваних робіт. Тобто, для офісних працівників один інструктаж, для робітників складу — інший, згідно з тим, що саме та в якому контексті вони робитимуть.

Після первинного інструктажу потрібно перевірити набуті знання та навички з безпеки праці — усно або за допомогою технічних засобів. Перевіряє результат той, хто проводив інструктаж. Якщо результат незадовільний, протягом 10 днів додатково проводимо інструктаж і знов перевіряємо знання.

Подальші кроки залежать від того, чи має ваш працівник проходити стажування або дублювання, чи ні. Перелік посад і професій працівників, які повинні проходити стажування (дублювання), а також його тривалість, визначає керівник підприємства. Тривалість залежить від стажу, характеру роботи та кваліфікації працівника.

Якщо працівнику не потрібно проходити стажування (дублювання), робимо запис про проведення первинного інструктажу та допуску до роботи до журналу реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці, та після кроку 6 переходимо одразу до кроку 9.

Якщо працівнику потрібно пройти стажування (дублювання), запис про допуск до самостійної роботи робимо після проходження стажування (дублювання) та перевірки знань нормативних актів з охорони праці.

Крок №6: Організовуємо спеціальне навчання та перевірку знань з питань охорони праці

Спеціальне навчання — вивчення працівниками вимог відповідних їх задачам нормативно-правових актів з охорони праці. Простіше кажучи, працівник, який буде виконувати роботу на висоті більше 1,3 м, має пройти спеціальне навчання по НПАОП 0.00-1.15-07 “Правила охорони праці під час виконання робіт на висоті”.

Навчання може проводитись як на підприємстві, так у навчальному центрі.

Його проводять за навчальними планами та програмами, що враховують конкретні види робіт, виробничі умови та функціональні обов’язки працівників. Плани та програми мають бути затверджені наказом (розпорядженням) роботодавця. Працівники мають проходити спеціальне навчання щорічно.

Перевіряти знання після навчання має:

  • комісія підприємства, якщо навчання проводилось на підприємстві;
  • комісія відповідного територіального органу Держпраці за участю профспілок, якщо навчання проводилось у навчальному центрі.

У комісію входять ті, хто сам попередньо пройшов спеціальне навчання та перевірку знань.

Крок №7: Видаємо наказ про допуск працівника до стажування (дублювання)

Дублювання та стажування — це проходження практики у майбутній роботі на підприємстві. Дублювання відрізняється від стажування тим, що:
а. вимагає обов’язкового проходження протиаварійного і протипожежного тренувань;
б. відбувається саме під наглядом досвіченого працівника, майстер буквально стежить за тим, чи все правильно та безпечно робить учень.

Допуск до стажування (дублювання) оформлюємо наказом (розпорядженням). У наказі визначаємо тривалість стажування (дублювання) та вказуємо працівника, відповідального за його проведення.

Крок №8: Організовуємо стажування (дублювання) працівника протягом 2-15 змін

Стажування (дублювання) проводиться за затвердженими керівником програмами для конкретної професії та функціональних обов’язків. Проводити його можна на робочих місцях свого або іншого подібного підприємства. Стажисти мають виконувати роботи, які за складністю, характером, вимогами безпеки відповідають їхнім майбутнім професійним обов’язкам.

Крок №9: Допускаємо працівника до виконання самостійної роботи з підвищеної небезпеки

Після закінчення стажування, якщо результати перевірки знань з охорони праці задовільні, наказом роботодавця або керівника підрозділу допускаємо працівника до роботи. Про це робимо запис у журналі реєстрації інструктажів. Якщо працівник не опанував необхідні навички чи отримав незадовільну оцінку з протиаварійних та протипожежних тренувань, продовжуємо стажування новим наказом, але на термін не більше двох змін.

Головний спеціаліст відділу  

профілактики та розслідування нещасних випадків                    Сергій ДЕЙНЕКА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь