A A A K K K
для людей із порушенням зору
Заболоттівська громада
Волинська область, Ковельський район

Інформація - роз'яснення про повноваження селищної ради щодо передачі земельних ділянок у власність або у користування.

Дата: 25.06.2018 10:26
Кількість переглядів: 1180

      Заболоттівська селищна рада інформує жителів громади про повноваження селищної ради, як органу місцевого самоврядування, щодо передачі земельних ділянок у власність або у користування.

      Заболоттівська селищна рада, як орган місцевого самоврядування, відповідно до статті 122 Земельного кодексу України передає земельні ділянки у власність або у користування виключно із земель комунальної власності територіальної громади для всіх потреб. До земель комунальної власності територіальної громади відповідно до  Закону України «Про розмежування земель державної і комунальної власності» належать:

- усі землі в межах населених пунктів крім земель приватної власності та земель віднесених до державної власності;

- земельні ділянки за межами населених пунктів, на яких розташовані об′єкти комунальної власності;

- землі запасу, які раніше були передані територіальним громадам сіл, селищ, міст відповідно до законодавства України;

- земельні ділянки, на яких розміщені об’єкти нерухомого майна, що є спільною власністю територіальної громади і держави.

     Таким чином, землі, які знаходяться за межами населених пунктів крім таких, на яких розташовані об’єкти комунальної  власності, не перебувають у комунальній власності органу місцевого самоврядування, тобто Заболоттівської селищної ради. Розпоряджатися такими землями (передавати у власність, оренду чи користування) згідно чинного законодавства селищна рада на даний час не може, адже не має таких повноважень.

     Землі, які знаходяться за межами населених пунктів і на яких не розташовані об’єкти комунальної власності, перебувають у державній  власності (ЗУ «Про розмежування земель державної і комунальної власності»)Повноваження щодо розпоряджання такими землями згідно ст. 122 Земельного кодексу України належать центральному органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальним органам. Такими органами виконавчої влади є Головні управління земельних ресурсів в області, а їхніми територіальними органами – відділ земельних ресурсів в районі. Саме цих два органи виконавчої влади передають земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності у власність або у користування (в т.ч. і оренду) для всіх потреб.

    На сьогоднішній день в смт. Заболоття виникло багато непорозумінь та неправильних тлумачень  щодо використання земельних ділянок, які знаходиться за межами населеного пункту і не є комунальною власністю Заболоттівської селищної ради. Право розпоряджатися такими землями селищна рада немає. Землями, які знаходяться за межами населеного пункту і є невитребуваними паями, розпоряджається Ратнівська райдержадміністрація. Розпорядниками земельних часток (паїв), які виділені в натурі, є їхні власники. Орган місцевого самоврядування може лише погоджувати договори оренди землі за межами населеного пункту, якщо надійшло відповідне звернення. До Заболоттівської селищної ради звернення про погодження договорів оренди земельних ділянок за межами населеного пункту не надходило, тобто питання погодження договорів оренди землі  за межами населеного пункту на засіданні виконавчого комітету та сесії селищної ради не розглядалось. Крім того селищна рада не мала права без рішення суду,  згідно ст. 154 Земельного кодексу України, втручатись у здійснення власником повноважень щодо володіння, користування і розпоряджання належною йому земельною ділянкою.

    Також інформуємо, що офіційного повідомлення про внесення гербіцидів на земельні ділянки за межами населеного пункту до Заболоттівської селищної ради не надходило. Тому факт внесення гербіцидів органу місцевого самоврядування був невідомий. Чому конфлікт щодо земельних ділянок за межами населених пунктів  пов’язують з органом місцевого самоврядування, який на сьогоднішній день не має повноважень розпоряджатись ними і зовсім не беруть до уваги реальних розпорядників землі та їх орендарів? Давайте будемо пильними щодо тверджень які нам нав’язують. Аналізувати ситуацію потрібно не з політичної позиції, а з законодавчої обґрунтованості.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь